Hollande weet niets van belastingontduiking fiscus

04 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Franse socialistische president François Hollande zegt niets te weten van de belastingontduiking van zijn penningmeester en campagneleider Jean-Jacques Augier. Volgens Hollande gaat het om privé-financiën.

Dat laat Hollande donderdagavond weten vanuit Marokko waar hij op bezoek is.

‘Ik weet niets van deze activiteiten,’ zei Hollande volgens aanwezige journalisten zichtbaar aangeslagen, ‘maar als de activiteiten niet aan de fiscale wetgeving voldoen, vraag ik de regering om de fouten te corrigeren.’

Privé-zaak

Volgens de socialistische president waren de boekhoudkundige activiteiten van Augier voor de presidentiële campagne ‘perfect in orde’. ‘De rest is een privé-aangelegenheid,’ zei Hollande.

De president staat onder druk vanwege de fiscale capriolen van zijn vertrouwelingen. Dinsdag gaf zijn voormalige onderminister van Budget toe dat hij 600.000 euro had weggesluisd naar het belastingvriendelijke klimaat van Zwitsterland en Singapore.

Pijnlijk

Tot overmaat van ramp prijkte de naam van vertrouweling Augier donderdagavond doodleuk op een gepubliceerde lijst van belastingontduikers. De affaire is bijzonder pijnlijk voor Hollande die juist inzet op het verhogen van belasting op grootkapitaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.