Britse oud-premier Thatcher overleden

08 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Britse oud-premier Margaret Thatcher is maandagochtend op 87-jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleden. Dat maakte haar woordvoerder Lord Tim Bell maandagmiddag bekend.

Margaret Thatcher was de eerste en tot op heden de enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk en regeerde van 1979 tot 1990. Ze was daarmee de langst zittende premier van het land.

The Iron Lady

Oud-premier Thatcher hoorde bij de Conservatieve Partij en werd ook wel ‘The Iron Lady’ genoemd. Deze bijnaam kreeg ze vanwege haar onverzettelijke houding, onder andere bij het conflict met Argentinië om de Falklandeilanden.

Dementie

De oud-premier leed al lange tijd aan dementie en kreeg eerder al een aantal lichte beroertes.

In 2011 werd er een film over haar leven gemaakt: The Iron Lady. Hierin speelde Meryl Streep de hoofdrol van de dementerende premier Margaret Thatcher.

Klimaat

Thatcher was chemicus en zette rond 1980 het broeikaseffect en klimaatverandering op de politieke agenda.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.