Vrouwen in Saudi-Arabië mogen naar sportschool

30 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Saudi-Arabië gaat voor het eerst in de geschiedenis sportclubs voor vrouwen toestaan. Een grote stap voor het land waar vrouwen nog steeds geen auto mogen rijden.

Het dagblad al-Watan, eigendom van een Saudische prins, meldt zaterdag dat er sportscholen mogen komen voor vrouwen.

Geestelijken

Tot nu toe moesten sportscholen en andere sportaccommodaties voor vrouwen worden aangeduid als ‘gezondheidscentra’. Het ministerie van Volksgezondheid moest deze centra erkennen.

Geestelijken in Saudi-Arabië waarschuwden vorig jaar dat het niet goed is als vrouwen aan sport doen. Vrouwen zouden op deze manier hun maagdelijkheid kunnen verliezen. Meisjes op staatsscholen doen dan ook niet aan gym.

Druk

Vorig jaar mochten twee vrouwelijke atleten, een judoka en een sprinter, uit het conservatieve islamitische koninkrijk voor het eerst naar de Olympische Spelen. Dat was na zware druk van internationale mensenrechtenorganisaties.

Vrouwen in Saudi-Arabië leven onder een streng regime en hebben toestemming nodig van een mannelijk familielid voor ‘belangrijke beslissingen’. In januari benoemde koning Abdullah voor het eerst dertig vrouwen tot lid van het parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.