Verdachte ICC wint presidentsverkiezingen Kenia

09 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De presidentsverkiezingen in Kenia zijn gewonnen door vicepremier Uhuru Kenyatta. Een omstreden kandidaat omdat hij door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Kenyatta heeft 50,7 procent van de stemmen binnengehaald, meldde de voorzitter van kiescommissie zaterdag. Van de kiesgerechtigden in Kenia heeft 86 procent vorige week zijn stem uitgebracht.

Tijd

Kenyatta is het eerste zittende staatshoofd dat terechtstaat voor het ICC. Hij is aangeklaagd vanwege zijn rol bij de gewelduitbarsting na de vorige presidentsverkiezingen in 2007, die aan meer dan duizend Kenianen het leven kostte.

Het strafhof heeft de eerste zitting, die gepland stond in april, uitgesteld tot mei. De advocaat van Kenyatta klaagde dat hij te weinig tijd kreeg om zich voor te bereiden. Kenyatta heeft altijd gezegd dat hij Kenia een tijdje vanuit Nederland zou regeren als hij zou worden gekozen.

Volgens premier Raila Odinga, die tweede werd bij de verkiezingen, waren er onregelmatigheden bij de verkiezingen. Hij is van plan juridische stappen te ondernemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.