Turkije: geen Turkse kinderen bij Belgische pleegouders

19 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Turkse overheid heeft België verzocht om geen Turkse kinderen meer bij christelijke, Belgische pleegouders te plaatsen. Dit zou volgens de Turken leiden tot vervreemding van eigen normen en waarden.

Dat melden Belgische media dinsdagochtend.

Het is voor het eerst dat de Turkse overheid zich officieel bemoeit met de zaak rond het pleegkind Yunus dat bij een lesbisch stel werd geplaatst.

Verzoek

Het Vlaamse Agentschap Jongerenwelzijn zegt een verzoek te hebben gekregen van de Turkse overheid om Turkse kinderen voortaan alleen nog maar bij gezinnen met dezelfde culturele achtergrond te plaatsen om ‘gedwongen assimilatie’ te voorkomen.

Jongerenwelzijn zegt geen gehoor te kunnen geven aan de oproep omdat niet zij, maar een jeugdrechter over de plaatsing beslist. Daarnaast zegt de instelling nooit rekening te houden met nationaliteiten.

Ophef

In Turkije is veel ophef ontstaan rond de negenjarige Yunus die na signalen van mishandeling bij twee Nederlandse pleegmoeders werd geplaatst.

De moeder, die haar andere twee uit huis geplaatste kinderen naar Turkije ontvoerde, wil nu ook haar jongste kind terug. Ze is een media-offensief gestart om haar kind terug te krijgen.

Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zal de zaak vermoedelijk komende donderdag aanstippen bij premier Mark Rutte (VVD). Waarnemend premier Lodewijk Asscher zei vorige week al dat Turkije zich niet met de Nederlandse pleegzorg moet bemoeien. In Rotterdam wordt een Turks protest verwacht tijdens het bezoek van Erdogan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.