‘Spion Israël lekte geheime informatie aan Hezbollah’

24 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Israëlische geheim agent Ben Zygier heeft voor zijn dood geheime informatie doorgespeeld aan Hezbollah. De informatie zou hebben geleid tot arrestaties van Libanese informanten.

Dat blijkt uit interne Israëlische rapporten, in handen van het Duitse weekblad Der Spiegel.

De Australiër, die als ‘Gevangene X’ in 2010 zichzelf op 34-jarige leeftijd heeft opgehangen in een zwaar bewaakte cel in Israël, zou Libanese dubbelspionnen hebben aangegeven bij de sjiitische terreurorganisatie Hezbollah.

Dubbelspionnen

Het zou gaan om de geheim agenten Siad al-Homsi en Mustafa Ali Awadeh die aan Israël Libanese informatie zouden hebben doorgespeeld.

Homsi en Ali Awadeh werden wegens spionage veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Verraad

De Israëlische veiligheidsdienst zou het verraad van Zygier hebben ontdekt en hem hebben veroordeeld tot tien jaar cel. Zygier was op dat moment niet meer werkzaam voor de Mossad en was teruggekeerd naar zijn vaderland om daar zijn studie af te maken.

Israël wilde eerst geen bekendheid geven aan de zaak, maar door de grote ophef die was ontstaan in Australië gaf premier Benjamin Netanyahu begin dit jaar toe dat ‘Gevangene X’ inderdaad Ben Zygier was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.