Rechter verwerpt New Yorks ‘frisdrank-verbod’

12 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Een paar uur voordat grote bekers met suikerhoudende drank verboden zouden worden in New York, heeft een rechter daar een stokje voor gestoken. Burgemeester Michael Bloomberg, die het plan heeft bedacht, gaat in hoger beroep.

In de stad New York zou het vanaf vandaag verboden zijn om bekers met een drankinhoud van een halve liter of meer te verkopen. Rechter Milton Tingling van een gerechtshof op staatsniveau, vindt het plan in strijd met het recht op keuzevrijheid.

Ook is de wet niet eenduidig genoeg. Restaurants, mini-supermarkten en sportstadions mochten bijvoorbeeld geen halve literbekers meer verkopen, maar grote supermarkten wel. Een beker koffie met suiker viel wel onder het verbod, maar een zoete milkshake niet.

Overgewicht

De burgemeester van New York kwam in mei vorig jaar met het plan, dat werd aangenomen door de Gezondheidsraad van de stad. Het verbod is bedoeld om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

In de staat New York heeft 25 procent van de volwassenen obesitas. In de rest van de Verenigde Staten is dit meer dan 35 procent.

Bedrijfsleven

Volgens een peiling van The New York Times is 60 procent van de inwoners van de stad tegen de maatregel van Bloomberg. Organisaties als de American Beverage Association en de National Restaurant Association achtten de overheidsbemoeienis schadelijk voor bedrijven en stapten naar de rechter.

Rechter Tingling stelt de bedrijven in het gelijk. Burgemeester Bloomberg is teleurgesteld en gaat in beroep tegen de uitspraak. ‘Suikerhoudende dranken zijn de belangrijkste oorzaak van obesitas. Het is onze verantwoordelijkheid om hier iets tegen te doen,’ zegt Bloomberg dinsdag.

Volgens Bloomberg is het besluit van de rechter een vergissing: ‘Ik ben er zeker van dat we zullen winnen in hoger beroep.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.