‘Nederlandse jihadist (20) omgekomen in Syrië’

20 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Een 20-jarige jihadstrijder uit Nederland is vorige week gesneuveld in Syrië. Zijn moeder in Rotterdam is op de hoogte gesteld van de dood van haar zoon.

Dat melden bronnen in de Marokkaanse gemeenschap aan De Volkskrant.

Het zou gaan om Mourad M. uit Delft die samen met zijn broer naar Syrië was vertrokken om zich bij de jihadstrijders te voegen.

Smeken

De rouwende moeder zou haar andere zoon hebben gesmeekt om terug te komen, maar die weigert dat.

Het is voor zover bekend de eerste Nederlandse jihadstrijder die in Syrië omkomt. Naar schatting hebben ongeveer honderd islamitische Nederlanders zich aan het Syrische front gemeld.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kan de dood van de jongen niet bevestigen. De dienst gaat niet in op individuele gevallen.

Dreiging

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schroefde vorige week het dreigingsniveau terrorisme op naar ‘substantieel’.

Het NCTV is vooral bang dat Nederlandse jihadstrijders eenmaal terug uit Syrië hier verder zullen radicaliseren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.