‘Nederland grote leverancier jihadstrijders in Syrië’

12 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland is een van de grootste Europese leveranciers van jihadstrijders in Syrië en andere moslimlanden. Een kleine honderd Nederlandse moslims vecht nu in landen als Afghanistan, Somalië of Syrië.

Dat meldt de NOS.

De meeste strijders zijn afgereisd naar Syrië en hebben zich aldaar bij de extremistische beweging Al Nusra aangesloten.

Islamitische staat

Deze terroristische organisatie heeft tot doel een islamitische staat op te richten als president Bashar al-Assad is verdreven.

Volgens de NOS stijgt het aantal Nederlandse strijders met rasse schreden. Kort geleden ging het nog om enkele tientallen.

Europa

Vanuit heel Europa zijn inmiddels honderden moslims afgereisd om mee te doen aan de gewelddadige jihad.

Afgelopen week zouden al twee Denen zijn omgekomen bij gevechten in Homs en Jabal al-Turkman.

Woensdag komt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid met een nieuw dreigingsbeeld terrorisme voor Nederland. Op dit moment is de status daarvan nog ‘beperkt’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.