Italiaanse kabinetsformatie door Bersani is mislukt

28 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De poging van de centrum-linkse Italiaanse politicus Pier Luigi Bersani om een regering te vormen is donderdag mislukt. Het is nu aan president Giorgio Napolitano om te kijken hoe het verder moet.

Napolitano moet nu het initiatief nemen om te kijken of er een alternatief is, mogelijk in de vorm van een soort regering van nationale eenheid. Anders moeten er weer verkiezingen worden gehouden.

Steun van Grillo

Bij de parlementsverkiezingen in februari won Bersani een meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer, maar hij bleek steun van rivalen nodig te hebben in de Senaat.

Bersani hoopte tevergeefs op steun uit de gelederen van Beppe Grillo, de blogger en komiek die met zijn protestbeweging in één klap een kwart van de kiezers achter zich kreeg.

Berlusconi

Bersani weigerde in te gaan op de avances van zijn politieke tegenpool, de centrum-rechtse ex-premier Silvio Berlusconi. Die bood steun aan in ruil voor onder meer een centrum-rechtse vicepremier in de regering-Bersani.

Napolitano gaat de politieke situatie vrijdag de hele dag bespreken met de politieke partijen. De eerste die aan de beurt is, om 11.00 uur, is de partij van Berlusconi, het Volk van de Vrijheid (PDL). Bersani’s Democratische Partij (PD) staat als laatste in de avond op het programma (18.30 uur).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.