Inauguratie paus: Máxima met zwarte mantilla (foto’s)

19 maart 2013Leestijd: 1 minuut

In Vaticaanstad is de Argentijn Jorge Mario Bregoglio ingehuldigd als paus Franciscus. Onder de prominenten bevond zich ook kroonprinses Máxima die volgens protocol in het zwart was gekleed.

De paus maakte eerst een ronde in zijn pauselijke Jeep over het Sint-Pietersplein waarna hij kort enkele woorden sprak vanaf het balkon. ‘Fijne zondag en geniet van uw lunch,’ besloot de paus op zijn eigen karakteristieke wijze.

Hierna ging hij langs het graf van de eerste paus, Petrus, waar hij het pontificale Pallium kreeg omgehangen en de vissersring om de vinger geschoven.

Armen

Vervolgens toog de jezuïet naar de Basiliek voor de misviering. Tijdens de mis nam de paus het opnieuw op voor de armen. ‘De ware kracht is het zorgen voor, bovenal voor de zwakkere en de armen,’ zei de paus.

Uiteindelijk was er bij het altaar de gelegenheid voor prominenten om de paus te feliciteren met zijn benoeming.

Zwarte sluier

Onder hen waren ook de Nederlandse premier Mark Rutte en het kroonprinselijk paar Willem-Alexander en Máxima.

De prinses trad haar landgenoot tegemoet in een zwarte japon met bijhorende mantilla, een Spaanse hoofdsluier.

Het ‘privilège du blanc’, het recht om wit te mogen dragen tijdens een pontificale audiëntie, is niet aan haar voorbehouden omdat haar man niet van katholieke huize is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.