Franse president wil Syrische strijders bewapenen

14 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Frankrijk wil de strijders tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad van wapens voorzien. Het Europese wapenembargo moet daarom worden opgeheven.

De socialistische Franse president François Hollande heeft donderdag bij aanvang van de Europese top in Brussel ertoe opgeroepen om het Europese wapenembargo op te heffen.

‘We kunnen niet afzijdig blijven, terwijl een volk wordt afgeslacht door een regime dat op dit moment geen politieke transitie wil,’ zei Hollande.

Cameron

De Britse premier David Cameron had voor de top een bilateraal onderhoud met zijn Franse collega en is blij met de steun van de Fransen. Cameron wil al langer van het wapenembargo af en voert daar al enkele maanden campagne voor.

Niet iedereen binnen de Europese Unie is voor afschaffing van het embargo. Velen vrezen dat het conflict er alleen maar verder door zal escaleren.

Timmermans

Opvallend is dat Nederland, een van de grotere internationale wapenleveranciers, tegen het doorbreken van het embargo is, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten.

De opstand in Syrië begon vrijdag precies twee jaar geleden. Naar schatting vielen in die twee jaar zeker 70.000 doden en sloegen miljoenen op de vlucht.

Opvallend is dat vanuit Europa steeds meer jonge moslims zich aan het Syrische front melden. Vanuit Nederland zouden ongeveer honderd jonge jihadstrijders zich bij de rebellen hebben gevoegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.