Franse president François Hollande bijzonder impopulair

28 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande is volgens opiniepeilers de impopulairste president in lange tijd. Momenteel is bijna 70 procent van de ondervraagden ontevreden over de 58-jarige Normandiër, die 15 mei vorig jaar president werd.

De Fransen weten volstrekt niet meer wat hij uitvoert, zei een opiniepeiler donderdag tegen Franse media.

Zwakte

De president heeft daarom een veteraan van de Franse televisie, nieuwslezer David Pujadas gevraagd hem te interviewen. Het feit dat er maar één ondervrager is uitgenodigd, is volgens critici echter al een teken van zwakte van de president en de medewerkers die over zijn imago waken.

Hollande moet donderdagavond namelijk voor zijn politiek overleven in drie kwartier de kijkers ervan overtuigen dat zijn beleid strookt met de doelstellingen die hij voor zijn verkiezing een jaar geleden formuleerde, stellen Franse media. Hij moet tonen dat hij de man is die weet hoe het land uit de crisis komt.

Stagnatie economie

Het is voor Hollande als president zijn vierde rechtstreekse vraaggesprek op de televisie. Het moment is cruciaal voor zijn geloofwaardigheid, gezien de slechte toestand van de Franse economie. Die stagneert terwijl Hollande met hogere belastingen probeert op dezelfde voet – die van voor de crisis – verder te gaan.

Hollande verkondigde eerder onder meer dat de allerrijksten, zij die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen, 75 procent over een deel van hun inkomen zouden gaan betalen, dat de werkloosheid zou gaan dalen, de economie iets zou gaan groeien (1,7 procent) en het begrotingstekort binnen de perken blijft.

Werklozen

Opperrechters hebben het superrijken-belastingplan getorpedeerd, de crisis blokkeerde de overige plannen. De werkloosheid stijgt waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar tot 11 procent van de beroepsbevolking en heeft recent met meer dan 3,18 miljoen werklozen het record van 1997 gebroken.

De economie kromp eind vorig jaar en zou dit jaar met moeite 0,1 procent groei halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.