Doodstraffen voor bloedige voetbalrellen Egypte

09 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft 21 doodstraffen opgelegd vanwege een bloedbad in een voetbalstadion in februari vorig jaar bekrachtigd. Bovendien zijn vijf beklaagden veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Van de 73 verdachten zijn er 28 vrijgesproken. Onder de veroordeelden is de destijds verantwoordelijke politiecommandant, hij krijgt een celstraf van vijftien jaar.

Onrust

De Egyptenaren moesten zich verantwoorden voor hun rol bij bloedige rellen in het stadion van havenstad Port Saïd, 150 kilometer ten noordoosten van de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij werden 72 voetbalfans gedood van de Caireense club Ahly, die in Port Saïd tegen de thuisclub Masry speelde.

In Port Saïd zijn militairen op de been om de rust te bewaren, maar zonder succes. In zowel Port Saïd al Caïro zijn zaterdag ongeregeldheden uitgebroken na de uitspraak van het vonnis.

Straffen

Volgens veel Egyptenaren hadden de rellen een politieke achtergrond. De oproerpolitie greep nauwelijks in. Zij zouden supporters van Ahly willen straffen voor hun aandeel in de val van voormalig president Hosni Mubarak.

Tijdens een zitting op 26 januari maakte de rechtbank al bekend dat 21 beklaagden de doodstraf zouden krijgen. Dat leidde tot nieuwe rellen waarbij veertig Egyptenaren om het leven zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.