Conclaaf nieuwe paus begint dinsdag

08 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Aanstaande dinsdag begint het conclaaf. Dan komen 115 kardinalen bijeen in het Vaticaan en kiezen ze een nieuwe paus. Deze officiële verkiezingsprocedure kan lang duren, maar het Vaticaan hoopt nog voor Pasen witte rook te laten zien.

Het kan uren, maanden, zelfs jaren duren voordat er witte rook te zien is. Maar Pasen is al snel – 31 maart en 1 april – dus waarschijnlijk duurt het dit keer niet lang.

Benedictus XVI

Als er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan komt, betekent het dat de kardinalen eruit zijn en de opvolger van paus Benedictus XVI bekend is.

Hij trad op 28 februari af om gezondheidsredenen en was de eerste paus die aftrad, sinds 1415.

Kanshebbers

De 115 bijeengekomen kardinalen zijn allemaal jonger dan tachtig jaar en komen vanuit heel de wereld. De ochtend voor het conclaaf, dinsdagochtend, komen ze nog bijeen voor een mis in de Sint-Pietersbasiliek.

In Italiaanse media worden al een aantal kanshebbers genoemd. Bijvoorbeeld de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erdő en de Italiaan Angelo Scola.

Zolang het conclaaf geen nieuwe paus heeft gekozen, heeft kardinaal Tarcisio Bertone als kardinaal-camerlengo de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.