China in top vijf grootste wapenexporteurs

18 maart 2013Leestijd: 2 minuten

China staat op plek vijf van de grootste wapenexporteurs ter wereld. In de afgelopen vijf jaar steeg de Chinese wapenuitvoer met 162 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), een onafhankelijk instituut dat zich bezighoudt met wereldwijde veiligheid.

VS en Rusland

Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat China in de top vijf staat. SIPRI monitort de wapenexport sinds 1950. Groot-Brittannië komt voor de eerste keer niet voor in de top vijf.

De Verenigde Staten staan op nummer een, gevolgd door Rusland, Duitsland en Frankrijk. De VS (dertig procent) en Rusland (26 procent) zijn samen goed voor de helft van de wereldwijde wapenexport. Duitsland levert zeven procent en Frankrijk zes procent. China is verantwoordelijk voor vijf procent van de markt.

Grootste afnemer

De grootste afnemer van China is Pakistan, afnemer van 55 procent van de Chinese wapenexport.

De onderzoekers van SIPRI verwachten dit de komende jaren niet zal veranderen. Pakistan heeft grote bestellingen uitstaan voor gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs en oorlogsschepen.

Budget

Met militaire export wil China zijn internationale status verhogen. Daar heeft het land economisch gezien de middelen voor: China heeft een handelsoverschot van ruim 231 miljard dollar, terwijl Amerika een handelstekort heeft van 728 miljard.

Het defensiebudget van Beijing groeit al jaren gestaagd. Inmiddels besteden de Chinezen het op een na hoogste bedrag ter wereld aan defensie, na de Verenigde Staten.

Import

China was tot voor kort ’s wereld grootste wapenimporteur, maar staat nu op plek twee, onder India. 69 procent van de wapens haalt China uit Rusland.

Europese landen importeerden twintig procent minder wapens dan vijf jaar geleden. Een belangrijke factor is dat de Griekse wapeninvoer met 61 procent is gedaald, aldus The Financial Times.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.