Beppe Grillo: Italië is over zes maanden failliet

02 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Als de huidige politiek in Italië zo doorgaat, is het land over zes maanden failliet. De pensioenen en de ambtenarensalarissen kunnen dan eenvoudigweg niet meer door de staat worden opgehoest.

Dat zegt de Italiaanse politiek activist en initiatiefnemer van de protestbeweging Vijf Sterren (M5S) Beppe Grillo in het Duitse tijdschrift Focus.

‘Ik geef de oude partijen nog zes maanden en dan is het klaar,’ zegt Grillo die alleen interviews aan buitenlandse journalisten geeft uit wantrouwen voor zijn vaderlandse pers.

Enorme schulden

‘We worden verpletterd,’ zegt de voormalige cabaretier, ‘niet door de euro, maar door onze enorme staatsschuld. Op het moment dat we 100 miljard euro per jaar aan rente op onze schuld moeten betalen, zijn we dood. Er is dan geen alternatief meer,’ zegt de 64-jarige politiek inspirator.

Grillo wijst op de economische cijfers die het Italiaanse bureau voor de Statistiek ISTAT afgelopen week publiceerde. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort weliswaar is teruggebracht tot 3 procent van het bruto binnenlands product, maar dat het land met een staatsschuld van 2000 miljard euro voor meer dan 126 procent van het bbp in het rood staat.

Impasse

Door de politieke impasse in het Zuid-Europese land, betaalt Italië een steeds hogere rente op de uitgifte van staatsobligaties. Toch weigert Grillo mee te werken aan een regering met de socialistische Partito Democratico (PD).

‘Laat ze het samen maar uitzoeken,’ zegt de Italiaan dwars, doelend op de verkiezingswinnaar PD en de Popolo della Libertà van Silvio Berlusconi. ‘Als ze de kieswet willen wijzigen en op eigen uitgaven snijden, zullen we ze op die punten steunen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.