‘Algerijnse terroristenleider Belmokhtar gedood’

03 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar is volgens het leger van Tsjaad gedood door hun troepen in Mali. Belmokhtar is een leider van de terroristische organisatie Al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Hij eiste recent de verantwoordelijkheid op voor de gijzeling van honderden medewerkers op een gascomplex in de woestijn van Algerije in januari, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Onder de doden waren onder meer Noren, Britten en Amerikanen.

Macht

AQIM is een van de radicale islamitische groepen die vorig jaar in het noorden van Mali de macht wisten te grijpen. Het Franse leger greep in januari in om de radicalen te verdrijven. AQIM heeft zijn wortels in Algerije. De groepering is naar schatting honderden strijders sterk.

De eenogige Belmokthar staat behalve als jihadist ook bekend als smokkelaar van onder meer sigaretten. Daaraan heeft hij de bijnaam Mr. Marlboro te danken.

Onbevestigd

Volgens het leger van Tsjaad is Belmokhtar gedood bij een aanval op een ‘terroristenbasis’ in het noorden van Mali.

Tsjaad zei afgelopen week ook AQIM-commandant Abdelhamid Abou Zeid te hebben gedood in Mali. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de gijzeling van tal van westerlingen in de regio in de afgelopen jaren. Franse functionarissen hebben zijn dood echter niet bevestigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.