‘Zeldzame meteoriet woog zeker tien ton’

15 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De meteoriet die boven het Russische Oeralgebergte uit elkaar knalde, moet zeker tien ton hebben gewogen. Het enorme stuk ruimtepuin kwam met hoge snelheid de atmosfeer binnen en explodeerde zo’n 30 tot 50 kilometer boven de grond.

Dat zegt de Russische Wetenschapsacademie.

Volgens de wetenschappers ging de meteoriet zeker 54.000 kilometer per uur, meer dan 43 maal de snelheid van het geluid. Voordat het brokstuk uit elkaar spatte, woog het zeker 10.000 kilogram. Ongeveer vergelijkbaar met het gewicht van tien kleine auto’s.

Veel paniek

De meteoriet zorgde voor veel paniek onder bewoners in het Russische Oeralgebergte rond de stad Tsjeljabinsk. Door de enorme explosie sprongen de ramen uit de sponningen en kwamen zelfs hele daken naar beneden.

Rondvliegend glas veroorzaakte bij zeker vijfhonderd mensen verwondingen. Voor zover bekend raakte niemand dodelijk gewond.

Lichteffecten

Normaal gesproken zweven meteoroïden buiten de dampkring van de aarde. Als ze de dampkring binnendringen, verbranden ze meestal door de wrijving. Dit levert een lichteffect op dat ‘meteoor’ wordt genoemd.

Heel zelden bereikt het ruimtesteen het aardoppervlak. Op dat moment heet het een meteoriet. Rusland werd voor het laatst in 1908 door een grote meteoriet getroffen. Die inslag zorgde er zelfs voor dat de aarde voor een deel uit haar baan werd geslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.