buitenland

Unilever sluit fabriek in Israëlische nederzetting

04 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Unilever heeft zich teruggetrokken uit een Israëlisch dorp op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de multinational liggen ‘puur zakelijke motieven’ aan het besluit ten grondslag, maar Israëlische autoriteiten zien politieke redenen.

Het gaat om een pretzelfabriek in de Israëlische nederzetting Ariel op de betwiste Westoever.

De productie is rond de jaarwisseling verhuisd naar Safed in Israël, meldt NRC Handelsblad maandag. Volgens Unilever levert de verhuizing een kostenbesparing op.

Duidelijke boodschap

De oud-burgemeester van Ariel vermoedt dat politieke redenen achter het besluit moeten worden gezocht. Veel Israëlische nederzettingen liggen onder vuur, omdat ze illegaal zouden zijn.

De pro-Palestijnse organisatie United Civilians for Peace ziet de beslissing van Unilever als een teken aan de wand. ‘Het besluit van Unilever is een duidelijke boodschap voor de Israëlische regering dat het internationale bedrijfsleven zich afkeert van haar nederzettingenbeleid,’ zegt een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.