Ruim 37 miljoen euro buitgemaakt bij overval Zaventem

19 februari 2013Leestijd: 2 minuten

De acht overvallers die maandagavond een vliegtuig op de Brusselse luchthaven Zaventem overvielen, hebben voor ruim 37 miljoen euro aan ruwe en geslepen diamanten buitgemaakt. Van de daders is nog geen spoor.

De diamanten die de overvallers op de Brusselse luchthaven Zaventem buit wisten te maken, hebben een waarde van ongeveer 37,4 miljoen euro. Dat maakte het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), een publiek-private onderneming die de Antwerpse diamanthandel coördineert, dinsdagmiddag bekend.

Juwelen

‘De kans dat we de diamanten terugzien, is erg klein,’ legt Caroline De Wolf van het AWDC dinsdagochtend uit. ‘Ze zijn niet geslepen en hebben geen certificaat. Ze kunnen gewoon worden doorverkocht en zullen wel snel weg zijn.’

Het AWDC laat dinsdagmiddag weten dat de buit bestaat uit zowel ruwe als geslepen diamanten.

De overval gebeurde gisteravond rond 20.00 uur op een startbaan van Zaventem. Firma Brink’s voerde het waardetransport uit en was op het moment van de overval bezig het toestel te laden met een grote partij diamanten, juwelen en goud.

De gewapende mannen waren verkleed als politieagenten en reden in zwarte auto’s met blauwe zwaailichten. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Brussel dinsdag verklaard.

De gestolen diamanten zouden naar Zürich worden vervoerd.

Diamantvervoer

Het voorval roept vragen op over de veiligheid van diamantvervoer.

Het AWDC kiest bij vervoer naar het buitenland altijd voor het vliegtuig, omdat dit de meest veilige, gecontroleerde manier is. ‘We hopen dat er extra veiligheidsmiddelen komen, zodat wij ook in de toekomst een veilig transport kunnen garanderen.’

Het is niet de eerste keer dat er een diamantroof wordt gepleegd op vliegveld Zaventem. Dit gebeurde eerder in 1995 en 2000.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.