Ophef in België om ‘doodgeslagen’ gevangene (video)

22 februari 2013Leestijd: 1 minuut

In België is grote publieke verontwaardiging ontstaan over het gedrag van agenten die in een cel een gevangene hebben doodgeslagen. Er loopt een procedure naar de agenten, maar ze zijn nooit geschorst.

Op beelden van het programma Panorama is te zien hoe gewapende mannen de cel van een naakte Jonathan Jacob binnendringen en op de man inslaan.

De man wordt zo erg door de agenten mishandeld dat hij aan zijn verwondingen zou overlijden.

Niet veroordeeld

Het incident gebeurde al drie jaar geleden maar de verantwoordelijke agenten zijn nooit voor hun gedrag veroordeeld.

De burgemeester van Antwerpen Bart de Wever onderneemt voorlopig geen actie tegen de agenten. Volgens de burgemeester loopt er een procedure naar het gedrag van de agenten, maar ziet de Antwerpse procureur geen aanleiding om de agenten te schorsen.

Geen causaal verband

De voorzitter van de Belgische politievakbond onderstreept dat niet vaststaat dat de man door het geweld van de agenten is overleden.

Jonathan Jacob was een psychiatrische patiënt die in verwarde status werd binnengebracht. Toen een dokter hem een spuitje kwam geven, was hij al dood. Uit autoptie bleek dat zijn dood was veroorzaakt door inwendige bloedingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.