Italië stevent af op impasse na verkiezingen

25 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Met de voorlopige verkiezingsuitslag lijkt Italië terechtgekomen in een impasse. Volgens de eerste exitpolls wint het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani in het Huis van Afgevaardigden, maar gaat de rechtse alliantie van oud-premier Silvio Berlusconi in de Senaat aan kop.

Er is nog veel onduidelijkheid over de voorlopige verkiezingsuitslag. Een terugkeer van de door Europa gevreesde Berlusconi is in ieder geval nog niet uitgesloten.

Inwoners

Bij de verkiezingen in Italië is niet het landelijke percentage doorslaggevend, maar de uitslag in cruciale regio’s als Lombardije. Liefst tien miljoen van de zestig miljoen inwoners wonen in deze regio.

De publieke omroep RAI meldt dat Berlusconi voorop ligt in de belangrijke regio’s Lombardije, Sicilië, Campania en Veneto. In Campania en Veneto is de voorsprong op Bersani met 7 à 8 procentpunt significant groot.

Uitslag

De stemmen die voor de Senaat zijn uitgebracht, worden eerst geteld. Het is nog niet duidelijk hoe laat de definitieve verkiezingsuitslag wordt bekendgemaakt.

De spannende verkiezingsstrijd in Italië heeft ook invloed op de Europese beurzen, die maandag hogere koersen lieten zien. In Milaan steeg de beurs met 4 procent na bekendmaking van de exitpolls maar zakte daarna weer in de min.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.