Druk op Spaanse koning om corruptieschandaal neemt toe

23 februari 2013Leestijd: 1 minuut

In Spanje neemt de druk op koning Juan Carlos toe. Zaterdag staat zijn schoonzoon Iñaki Urdangarin voor de rechter in Palma de Mallorca om zich te verdedigen in een grote corruptiezaak.

Om de druk voor zijn schoonvader weg te nemen onderstreepte Urdangarin zaterdag tegenover de rechtbank dat het Spaanse Koninklijke Huis nooit iets heeft geweten van de corruptie van het door hem opgerichte instituut Nóos.

De Baskische oud-handballer staat terecht omdat hij met zijn stichting voor miljoenen aan belastinggeld in eigen zak zou hebben gestoken.

Gehandicapten

Nóos organiseerde evenementen voor, onder anderen gehandicapte kinderen, en weekte op die manier vele miljoenen aan subsidies los bij lokale overheden.

In werkelijkheid verdwenen de miljoenen op bankrekeningen in belastingparadijzen.

Klassejustitie

Urdangarin houdt zijn schoonvader het hand boven het hoofd, maar zijn voormalige zakenpartner Diego Torres heeft een veel minder koningsgezinde agenda.

Torres spreekt van klassejustitie omdat zijn vrouw wel is gearresteerd, terwijl de vrouw van Urdangarin en dochter van de koning ongemoeid is gelaten. Prinses Cristina zat samen met de vrouw van Torres in het bestuur van de stichting.

Aftreden

Steeds meer Spanjaarden roepen nu dat de koning, die ook met zijn gezondheid kwakkelt, een voorbeeld kan nemen aan de Nederlandse koningin Beatrix.

Maar het Spaanse Koningshuis laat weten niets met het schandaal te maken te hebben en een abdicatie van de koning is dan ook niet aan de orde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.