buitenland

Boze Tunesiërs de straat op na dood oppositieleider

06 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het is woensdag onrustig geworden in Tunesië na de moord op oppositieleider Chokri Belaid. Het hoofdkwartier van regeringspartij Ennahda is door demonstranten aangevallen.

De menigte uitte zijn woede over de moord op Belaid. Betogers denken dat Ennahda achter de aanslag zit en stichtten brand bij het kantoor van de partij.

Moord

De 48-jarige partijleider Belaid is een van de meest vooraanstaande opposanten van de regering van islamisten. De partij is verontwaardigd over de beschuldigingen en ontkent betrokkenheid bij de moord op Belaid.

In Sidi Bouzid, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Tunis, schoot de politie in de lucht en zetten agenten traangas in om betogers uiteen te drijven. In deze stad stak Mohamed Bouazizi zichzelf in 2010 brand wat leidde tot de opstand in de Arabische wereld.

Langzaam

Demonstranten hebben zich ook verzameld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook daar zette de politie traangas in tegen de menigte.

Belaid werd eerder vandaag doodgeschoten vlak voor zijn huis. President Moncef Marzouki was op het moment van de aanslag op bezoek bij het Europees Parlement in Straatsburg. Marzouki betreurt dat de democratisering een langzaam en gecompliceerd proces is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.