buitenland

Beoogd CIA-chef Brennan verdedigt inzet drones

08 februari 2013Leestijd: 1 minuut

John Brennan, de beoogde nieuwe chef van de CIA, verdedigt de inzet van drones tegen terreurorganisaties als Al-Qa’ida. Tijdens een hoorzitting in de Senaat zei Brennan dat de Verenigde Staten de onbemande toestellen als laatste redmiddel gebruikt.

De inlichtingendienst doet er alles aan om te zorgen dat er geen burgerslachtoffers vallen bij de inzet van drones.

Spandoek

De hoorzitting verliep niet geheel vlekkeloos en moest zelfs enige tijd worden gestaakt. Een demonstrant had een spandoek met daarop de tekst ‘Brennan = Drone Killing’.

Volgens Brennan gebruikt de Verenigde Staten drones uitsluitend om terreurdreiging te stoppen en niet als straf voor terreuracties in het verleden. Hij is bereid alles te doen om vijanden te vernietigen en zo het leven van Amerikanen in veiligheid te brengen.

Doden

De discussie over de inzet van drones is opnieuw opgelaaid in de Verenigde Staten. Donderdag werd bekend dat de Verenigde Staten al meer dan vierhonderd aanvallen hebben uitgevoerd met onbemande toestellen.

Hierdoor zouden in Pakistan, Jemen en Somalië 3.000 mensen om het leven zijn gekomen, berichtte The New York Times. Er zouden ook burgers en kinderen zijn omgekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.