buitenland

Bendes aan het plunderen geslagen in Tunesië

08 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Twee dagen na de moord op de Tunesische politicus Chokri Belaid is het zeer onrustig in het land. Bendes zijn in diverse plaatsen op grote schaal aan het plunderen geslagen.

Plunderaars zijn actief in de steden Sfax, 220 kilometer ten zuiden van hoofdstad Tunis, en in Moknine en Ksar Helal, beide ongeveer 130 kilometer ten zuidoosten van Tunis.

Begrafenis

Het leger is in Sfax de stad in gegaan om gebouwen te beschermen, maar in Moknine en Ksar Helal lijken autoriteiten volledig de controle kwijt te zijn.

In Tunis hebben duizenden Tunesiërs zich verzameld voor de begrafenis van Belaid. De 48-jarige oppositieleider werd dinsdag doodgeschoten voor zijn huis. Belaid was een van de meest vooraanstaande opposanten van de regering van islamisten.

Rust

Sinds de moord is het onrustig in Tunesië. Premier Hamadi Jebali kondigde woensdag aan de regering te ontbinden in de hoop de rust in het land te herstellen. Regeringspartij Ennahda voelt hier niets voor maar overweegt volgens bronnen toch akkoord te gaan.

Jebali wil na ontbinding van de regering een kabinet van technocraten vormen en zo de politieke spanningen bezweren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.