buitenland

Van Baalen getuige moordaanslag: idiote ervaring (video)

20 januari 2013Leestijd: 2 minuten

VVD’er Hans van Baalen die getuige was van de mislukte aanslag op voorzitter Ahmed Dogan van de Beweging voor Rechten en Vrijheden in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, noemt het ‘een idiote ervaring’. Van Baalen maakte het incident zaterdag van dichtbij mee.

Hij sprak zondag over de aanslag in tv-programma Eva Jinek op zondag.

Emoties

Van Baalen – voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen – zou na Dogan spreken op de bijeenkomst in Sofia.

Volgens hem waren de emoties na de mislukte aanslag ‘enorm’.

Aanslag

Tijdens een toespraak van Dogan kwam opeens een man met een pistool het podium opgerend. Hij richtte het wapen op het hoofd van Dogan, haalde de trekker over, maar er gebeurde niets.

De man wordt vervolgens door de beveiliging tegen de grond gewerkt en door verschillende aanwezigen mishandeld. Ze slaan en schoppen daarna op de man in. De mislukte aanslag is vastgelegd op video.

Kalmte

‘Je denkt helemaal niets,’ merkte Van Baalen op. ‘Ik ben gewoon met mijn collega’s blijven zitten.’

Kort daarna sprak hij de zaal kort toe, om de aanwezigen te laten weten dat Dogan niets mankeerde en om iedereen op te roepen kalm te blijven.

Telefoontje Rutte

Even later kreeg hij de kans om naar huis te bellen om zijn vrouw gerust te stellen. Daarop kreeg hij tientallen sms’jes van familie en vrienden.

‘Zelfs Mark Rutte belde nog even. Hij vroeg: wat heb je nou weer uitgehaald?’ vertelde Van Baalen. De premier refereerde aan twee eerdere incidenten, in Thailand en Nicaragua, waar Van Baalen ook al eens in een lastig parket terechtkwam. ‘Gelukkig is dat allemaal goed afgelopen, net als nu.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.