buitenland

Miljoenenvergoeding oud-gevangenen Abu Ghraib

09 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Oud-gevangenen van de Abu Ghraib-gevangenis in Irak hebben een schadevergoeding gekregen ter compensatie van de folteringen die zij hebben moeten ondergaan. Zeker 71 ex-gedetineerden hebben een totale vergoeding van ruim 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) op hun bankrekening gestort gekregen.

Dat heeft een van de advocaten van de ex-gedetineerden gezegd tegen de Britse omroep BBC.

Het bedrag is al uitbetaald door het Amerikaanse bedrijf Engility Holdings.

Juridische erkenning

Het is de eerste juridische erkenning van de foltering van gevangenen in de omstreden gevangenis die door de Amerikanen werd gebruikt tijdens hun invasie in Irak.

De Amerikaanse overheid is immuun voor juridische vervolging in oorlogsgebieden, maar door de overheid ingehuurde veiligheidsbedrijven kunnen wel worden veroordeeld.

Volgens de BBC wacht ook een ander Amerikaans onafhankelijk veiligheidsbedrijf een claim van de slachtoffers.

Schandaal

De misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis kwamen aan het licht toen in 2004 foto’s op het internet verschenen waarop Iraakse gevangenen te zien waren die werden gemarteld en onder hoongelach van Amerikaanse soldaten naakt op elkaar werden gestapeld.

Onder het regime van Saddam Hoessein stond de gevangenis al bekend als een plek waar marteling en executie van politieke gevangenen werden uitgevoerd.

De gevangenis werd in 2006 gesloten nadat de Amerikanen het gebouw hadden overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.