buitenland

Al-Shabaab beslist later over lot Franse gijzelaar

14 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De militante terreurbeweging Al-Shabaab blijft volhouden dat de gegijzelde Franse militair Denis Allex nog altijd in leven is. De islamistische groepering zegt maandag te zullen beslissen over het lot van de Fransman.

De Franse regering liet dit weekend weten dat Allex zijn bevrijdingsactie door Franse commando’s niet heeft overleefd.

Allex, die vermoedelijk helemaal niet op de plek was waar de commando’s binnenvielen, is volgens de Fransen ‘ongetwijfeld’ door zijn gijzelnemers vermoord.

Militairen

Al-Shabaab blijft dit ontkennen. Wel bevestigt de groepering de dood van twee Franse militairen die bij de vuurgevechten om het leven zijn gekomen.

De lichamen van de militairen zullen later door de terreurbeweging worden getoond.

Geheim agent

De islamistische militanten hielden Allex, in hun ogen een Franse geheim agent, al sinds 2009 in Somalië gegijzeld.

Volgens Al-Shabaab was een Franse inval niet nodig omdat de onderhandelingen open waren. ‘All avenues for negotiations were open, but France chose treachery over negotiations. It failed, & it failed miserably. Well, C’est la vie!‘ liet de organisatie via Twitter weten.

Represailles

Volgens waarnemers besloot de Franse regering over te gaan tot een bevrijdingsactie vanwege de Franse inval in Mali.

Omdat het Franse leger de Malinese regering probeert te beschermen tegen de rebellen, zouden de Fransen vrezen voor represailles in de vorm van executies van Franse gijzelaars door sympathiserende groeperingen van de rebellen in Noord-Afrika.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.