buitenland

Time kiest opnieuw Obama als persoon van het jaar

19 december 2012Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama is door het opinieweekblad Time opnieuw uitgeroepen als ‘persoon van het jaar 2012’. In 2008 won Obama de symbolische prijs ook al.

‘We bevinden ons in het midden van historische culturele en demografische veranderingen,’ schrijft het magazine. ‘Barack Obama is zowel het symbool en op een bepaalde manier ook de architect van dit nieuwe Amerika.’

Volgens Time zette Obama dit afgelopen jaar ‘zwakte om in mogelijkheden’ en slaagde hij erin ‘in tijden van tegenspoed een “meer perfecte Unie” te creëren.’

Morsi

Andere genomineerden voor de benoeming waren de Egyptische president Mohamed Morsi, het neergeschoten Pakistaanse meisje Malala en Tim Cook die de overleden Steve Jobs opvolgde als topman bij Apple.

Als een verrassing kwam de benoeming van Obama niet. Van de zes laatst gekozen Amerikaanse presidenten werden er vijf in hun verkiezingsjaar gekozen tot ‘persoon van het jaar’.  De laatste keer was het Obama zelf die in 2008 de prijs won.

Hitler

Obama heeft, naast zichzelf, enkele illustere voorgangers. Zo wonnen onder anderen Adolf Hitler (1938), Jozef Stalin (1943) en de Iraanse Ayatollah Khomeini de titel die toen nog ‘man of the year’ heette.

Vorig jaar won ‘De demonstrant’ de jaarlijkse prijs. De allereerste en tegelijkertijd ook de jongste winnaar was de toen (1927) vijfentwintigjarige Amerikaanse uitvinder en pionier Charles Lindbergh.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.