buitenland

Steun voor NRA-plan gewapende beveiligers op school

22 december 2012Leestijd: 2 minuten

Het voorstel van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) om gewapende bewakers in te zetten op scholen, heeft van diverse kanten bijval gekregen.

Het Democratische Congreslid John Yarmuth uit Kentucky zegt in een reactie op de NRA-plannen dat ‘we beveiliging in scholen absoluut moeten overwegen’. Hij ziet daarvoor een rol weggelegd voor de federale overheid. ‘Het is zeker een discussie waard.’

Dat vindt ook Democraat Mark Begich, senator uit Alaska. Hij wijst erop dat het verbieden van semi-automatische wapens in het verleden niet heeft geholpen. ‘We moeten kijken naar pyschische gezondheid en het veiliger maken van onze scholen.’

Goede man

Amerika werd vorige week opgeschrikt door een massale schietpartij op een basisschool in Newtown (Connecticut). Een twintigjarige man schoot 27 mensen dood, onder wie twintig kinderen.

NRA-vicepresident Wayne LaPierre zei gisteren op een persconferentie in Washington DC dat de enige die een ‘slechte man met een pistool’ kan stoppen, een ‘goede man met een pistool’ is.

Verbod niet populair

Politiek commentator Rush Limbaugh is het met hem eens. ‘Elke massale schietpartij eindigt op dezelfde manier,’ zegt hij. ‘Óf de dader pleegt zelfmoord óf hij wordt neergeschoten. Hij wordt niet gestopt voordat er iemand komt die hem stopt.’

Linkse actiegroepen, president Barack Obama en sommige Democratem pleiten voor een verbod op semi-automatische geweren.

Maar uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat de meeste Amerikanen in eerste instantie meer voelen voor betere beveiliging van scholen, zoals de NRA wil. De meerderheid gelooft niet dat het verbieden van aanvalswapens helpt om schietpartijen te voorkomen.

Veiliger

Ook Elaine Bartell, inwoner van Newtown, steunt de plannen van de wapenlobbyist. ‘Een heel goed idee,’ zegt ze. ‘Ik zou me veel veiliger voelen en de kinderen worden ermee beschermd.’

‘We hebben air marshals aan boord van vliegtuigen om ons te beschermen als we vliegen,’ citeert CNN een andere voorstander. ‘Datzelfde zouden we ook moeten doen om onze kinderen te beschermen.’

Verkoop

Niet iedereen is even enthousiast over het voorstel van de NRA. Zo noemt de Democratische senator Frank Lautenberg uit New Jersey het ‘ongelooflijk’ dat de wapenlobbyist ‘onze buurten wil vullen met nog meer wapens’.

De verkoop van semi-automatische geweren is sinds de schietpartij in Newtown toegenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.