buitenland

President Obama heeft geen plan voor aanpak geweld

18 december 2012Leestijd: 2 minuten

Het Witte Huis heeft ‘geen specifiek plan’ om wapengeweld zoals op de basisschool in Newtown aan te pakken. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

President Barack Obama beloofde zondag in Newtown dat hij er alles aan zal doen om nieuwe tragedies te voorkomen.
De woordvoerder van het Witte Huis zegt maandag dat de president de komende weken de Amerikanen wil betrekken bij mogelijke benaderingen van het probleem. ‘Ik kan u geen reeks voorstellen presenteren,’ aldus de woordvoerder.

Wapenbezit inperken?

Linkse actiegroepen in Amerika gebruiken de slachtpartij in Newtown om steun te verwerven voor plannen om wapenbezit aan banden te leggen.

Peilingen laten echter zien dat dergelijke maatregelen niet populair zijn. Uit onderzoek blijkt dat in 1990 bijna 80 procent van de Amerikanen voorstander was van strengere regels, nu is dat nog maar 44 procent.

‘Tragische incidenten lijken geen invloed te hebben op de afbrokkelende steun voor strengere wapenwetten,’ aldus onderzoeksbureau Gallup, dat al tientallen jaren de Amerikaanse publieke opinie peilt over dit onderwerp. Ruim 70 procent van de Amerikanen gelooft niet dat striktere wetten tragedies als die in Newtown kunnen voorkomen.

Grondrecht

Politici kunnen weinig doen om wapenbezit in te perken. Rechtbanken hebben de afgelopen jaren diverse staten en steden op hun vingers getikt vanwege te strenge wetten. Het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet garandeert burgers immers het recht om wapens te dragen.

Onderzoeken wijzen uit dat meer wapens niet automatisch meer misdaad betekent. In steden met strikte wapenwetten, zoals Chicago en Washington DC, zijn schietpartijen aan de orde van de dag. Bovendien is wapenbezit de afgelopen dertig jaar in Amerika gestegen, terwijl de misdaad flink is gedaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.