buitenland

Moslimbroederschap claimt winst in referendum grondwet

16 december 2012Leestijd: 1 minuut

Een meerderheid van de Egyptenaren zou volgens de Moslimbroederschap zaterdag in een referendum voor de nieuwe grondwet hebben gestemd. De islamisten melden dat 4,6 miljoen mensen voor hebben gestemd en 3,5 miljoen tegen.

De oppositie ontkent dat een meerderheid van de Egyptenaren voor de grondwet heeft gestemd. Volgens het Nationale Reddingsfront, waarin oppositiepartijen samenwerken, heeft tweederde van de kiezers de conceptgrondwet afgewezen.

‘Peilingen’
Officiële cijfers zijn niet voorhanden. Die worden pas bekendgemaakt na de tweede ronde komende zaterdag. De Moslimboederschap baseert zich op peilingen die zij bij de stemlokalen heeft gehouden. In het verleden hebben dergelijke peilingen de officiële uitslag zeer goed voorspeld.

De stemming is over twee ronden verdeeld. Zaterdag werd het referendum gehouden in de hoofdstad Caïro, Alexandrië en acht andere provincies. In de rest van het land gaan de inwoners volgende week zaterdag pas naar de stembus.

Christenen, seculieren en liberalen in het land zijn fel tegen de grondwet. Ze beschuldigen president Morsi ervan dat hij zijn macht als dictator probeert te verankeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.