buitenland

Monti gaat pro-Europese centrumcoalitie leiden

28 december 2012Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse demissionair premier Mario Monti heeft zich vrijdag officieel in de strijd gegooid om de parlementsverkiezingen van komende februari. Monti wordt de leider van een coalitie van centrumpartijen die een pro-Europese koers voor ogen hebben.

Dat heeft Monti vrijdagavond tijdens een persconferentie in de Senaat bekendgemaakt.

‘Il professore’ creeërt daarmee een nieuwe politieke alliantie tussen onder meer Italia Futura van de president van Ferrari, de christendemocraten (Udc) en de Fli van Silvio Berlusconi’s voormalige bondgenoot Gianfranco Fini.

Manifest

Dat Monti aan de verkiezingen mee zou doen, hing al een tijdje in de lucht. Deze week presenteerde hij een politiek manifest waarin hij oproept tot een verandering van het politieke klimaat in Italië en een grote hervorming van Europa. Dit manifest zal hij onder eigen naam uitdragen als eenmansfractie in de Eerste Kamer.

Monti sprak vrijdag van een historisch moment. ‘Vandaag is een nieuwe politieke stroming geboren,’ zei de senator voor het leven, die tegelijkertijd ontkende dat het om een nieuwe partij gaat.

Berlusconi

De nieuwe coalitie is een klap in het gezicht van oud-premier Berlusconi. Een samenwerking met Berlusconi werd deze week nog resoluut door Monti van de hand gewezen. Monti zei ook ook vrijdag weer dat hij als senator voor het leven niet met een eigen partij kan meedoen aan de verkiezingen. ‘Ik zal waken over een goede samenwerking tussen deze partijen,’ zei Monti die vaag blijft over zijn precieze rol bij de verkiezingen.

Technocraat

Iets meer dan een jaar geleden werd Monti door president Giorgio Napolitano aangesteld om een technocratische regering te leiden. Onder het bewind van Monti kreeg het Zuid-Europese land enkele ingrijpende bezuingingen te verduren.

Ook hervormde hij de arbeidsmarkt en deed hij een poging om de grootschalige corruptie aan te pakken.

Omdat de partij van Berlusconi deze maand de steun aan Monti introk, viel de interim-regering en moesten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.