buitenland

‘Griekse minister schrapte namen familieleden van belastinglijst’

28 december 2012Leestijd: 1 minuut

De Griekse oud-minister van Financiën George Papaconstantinou wordt ondervraagd door een parlementaire commissie vanwege zijn rol in een grote belastingfraudezaak. De ex-minister zou namen van familieleden van de beruchte ‘Lagarde-lijst’ hebben geschrapt.

De Griekse regering heeft vrijdag ingestemd met het onderzoek naar de oud-minister.

De 51-jarige Papaconstantinou was minister van Financiën toen zijn Franse collega Christine Lagarde hem een lijst gaf met rijke Grieken die belasting in Zwitserland betalen.

Familieleden

Op die lijst, bekend als de ‘Lagarde-lijst’, zouden de namen hebben gestaan van familieleden van Papaconstantinou. Die namen zou hij vervolgens van de lijst hebben gehaald.

Uiteindelijk deed de Griekse regering helemaal niets met de lijst, officieel omdat hij zoek zou zijn geraakt.

Protest

Dit veroorzaakte groot protest onder de Griekse bevolking. Enkele maanden geleden publiceerde het tijdschrift Hot Doc de lijst, waarna alsnog een onderzoek volgde.

Uit dit onderzoek bleek al eerder dat de moeder van de Griekse oud-premier George Papandreou een half miljard euro op een Zwitserse bankrekening heeft staan. Papandreou gaf leiding aan de regering die besloot niets met de ‘Lagarde-lijst’ te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.