europese unie

Kurz en Rasmussen smeden migratieplan zonder bemoeienis van Juncker

09 juni 2018

De plannen voor een ‘onaantrekkelijk opvangkamp’ voor asielzoekers ergens in de Europese Unie (EU) worden verder uitgewerkt. Denemarken en Oostenrijk nemen daarin het voortouw, maar ook Nederland is erbij betrokken.

Het gaat om een initiatief waarover tussen lidstaten van de EU wordt onderhandeld, en waar de EU als institutie geen regie over heeft. Desalniettemin geeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker aan dat hij er niet ‘direct op tegen’ is.

Preventief effect op asielzoekers

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen kwam eerder deze week met het voorstel, en heeft het besproken met zijn collega’s uit onder meer Nederland en Oostenrijk. Denemarken wil dat er voor het einde van dit jaar een proef komt met zo’n onaantrekkelijke opvanglocatie. In totaal zouden zo’n vijftien landen betrokken zijn bij de onderhandelingen over zo’n migrantenkamp. ‘Het zal een sterk preventief effect hebben als asielzoekers weten dat hun verblijf in Denemarken wordt beëindigd zodra hun asielaanvraag wordt afgewezen,’ zei Rasmussen dinsdag.

De centrum-rechtse regering in Denemarken maakte onlangs een omslag en kondigde een veel strengere aanpak van immigratie aan.

Geen bemoeienis van EU

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz bevestigde zijn deelname woensdag. Volgens hem zijn de gesprekken op dit moment in een gevorderd stadium. Oostenrijk en Denemarken nemen het voortouw.

‘We hebben lang geleden al voorgesteld dat het logischer zou zijn om migranten onderdak te bieden ergens buiten Europa, waar ze wel bescherming genieten maar niet de luxe om het beste systeem in Europa uit te kiezen,’ aldus Kurz. Zowel Kurz als Rasmussen benadrukten dat het gaat om gesprekken tussen Europese regeringen, en niet onder leiding van de EU. Het is binnenkort de beurt aan Oostenrijk om het wisselende EU-voorzitterschap op zich te nemen. Dat is nu in handen van Bulgarije.

Juncker gaf aan daar niet direct een probleem mee te hebben: ‘Ik geloof dat de verdediging tegen illegale immigratie zowel een Europese als een nationale kwestie is. Het is niet aan mij om erop tegen te zijn.’

Het land waar dat beoogde migrantenkamp moet komen, is nog altijd in nevelen gehuld. Maar volgens Rasmussen is het in elk geval een plaats die ‘niet bepaald aantrekkelijk is’ voor mensensmokkelaars.

Eerder werd op Europees niveau al gesproken over opvang in derde landen, bijvoorbeeld in Afrika. De Deense minister van immigratie Inger Støjberg meldde dat zij met een vijftiental Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden en Finland, had gesproken over nieuwe Europese opvangcentra. Het idee is dat immigranten daar tijdens hun asielprocedure verblijven, niet in het land waar ze asiel aanvragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.