Brussel

Europese Commissie: ‘Toetreding Balkan tot EU wordt keerpunt’

06 februari 2018Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie wil alles op alles zetten om de Balkan in de Europese Unie op te nemen. Volgens Frederica Mogherini, Eurocommissaris van Buitenlandse Zaken,  is er sprake van een keerpunt voor de EU.

Dat zegt Mogherini tegen het Europese Parlement in Straatsburg. Hiermee wordt het voor Albania, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo, Macedonië en Montenegro mogelijk om in de nabije toekomst lid te worden van de EU. Hiervoor, benadrukt Mogherini, moeten nog wel de nodige stappen worden gemaakt.

Voordat het zover is, moeten de regeringen van de kandidaat-lidstaten nog wel zorgen dat de rechtsstaat wordt gewaarborgd en dat corruptie is teruggedrongen. Mogherini Ook Servië en Kosovo moeten de onderlinge conflicten oplossen.  ‘De komende maanden worden intensief en ambitieus, en zullen – hopelijk – een keerpunt teweeg brengen in de geschiedenis van de Europese Unie.’

‘Lidstaten moeten zorgen voor draagvlak’

Ook Johannes Hahn, commissaris voor de uitbreiding van de Europese Unie, vindt dat EU-lidstaten haast moeten maken, en zelf moeten zorgen voor draagvlak onder de bevolking. Het doemscenario dreigt als de EU niet uitbreidt:  ‘Of we exporteren stabiliteit naar nieuwe lidstaten, of we importeren instabiliteit.’

Eerder zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat de toetreding van de Balkanlanden noodzakelijk is voor stabiliteit in de regio. Hij voorspelde dat er na zijn termijn als voorzitter een uitbreiding plaats zal vinden: ‘De EU zal dan uit meer dan 27 landen bestaan.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.