Rusland

Poetin vernietigt laatste chemische wapens

29 september 2017Leestijd: 1 minuut

Rusland heeft drie jaar eerder dan afgesproken de laatste chemische wapens vernietigd. De in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) noemt de actie memorabel.

Woensdag noemde de Russische president Vladimir Poetin het op televisie een historische gebeurtenis: Rusland heeft zijn laatste chemische wapens vernietigd. Tegelijk haalde hij uit naar de Verenigde Staten (VS): ‘Zij hebben de vernietiging van hun chemische wapens meerdere malen uitgesteld, met als excuus dat er geen geld is. Vreemd als je het mij vraagt.’ De president zegt verder dat de VS blijkbaar geen waarde hechten aan een deadline, zelfs al is deze vastgelegd in een verdrag.

Verdrag 

De vernietiging van de Russische chemische wapens is in elk geval goed nieuws voor de OPCW. De organisatie houdt sinds 1993 toezicht op de vernietiging van chemische wapens. In dat jaar kwamen Rusland en de Verenigde Staten overeen dat in 1997 beide landen alle chemische wapens vernietigd zouden hebben. De deadline werd door zowel Rusland als de Verenigde Staten niet gehaald. Twee latere deadlines, de eerste in 2007 en de tweede in 2012, werden ook niet gehaald. Nu in 2017, 24 jaar na het verdrag, houdt Rusland woord en heeft het alle chemische wapens vernietigd.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet tegenover het Amerikaanse dagblad The New York Times weten dat de Verenigde Staten hopen alle wapens tegen 2023 vernietigd te hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.