buitenland

Stafchef Franse strijdkrachten stapt op om autoritaire Macron

19 juli 2017

De stafchef van de Franse strijdkrachten Pierre de Villiers is opgestapt. Hij is het oneens met de bezuinigingen die president Emmanuel Macron wil doorvoeren. Macron wil dit jaar 850 miljoen euro bezuinigen op defensie. Sinds Charles de Gaulle is geen stafchef opgestapt.

De Villiers maakte in een verklaring bekend dat door de bezuiniging het leger niet langer de veiligheid van Frankrijk kan garanderen. Hij wil een dergelijk leger niet besturen. Generaal François Lecointre volgt De Villiers op als stafchef.

Vorige week was er al onenigheid tussen De Villiers en Macron. De Villiers sprak zich toen in het parlement hard uit tegen de geplande bezuinigingen. Hij liet weten dat hij onder zijn bewind geen kortingen op de defensiebegroting accepteert.

Nieuwszender Sky bericht dat de stafchef later op Facebook postte dat ‘niemand het verdient om blindelings gevolgd te worden’, daarmee indirect verwijzend naar Macron.

Lees ook het verhaal van deze week: Wanneer knapt de Macron-bubbel?

Bezuiniging

De bezuiniging is opvallend aangezien niet alleen De Villiers en de oppositie, maar ook leden van Macrons eigen partij tegen de bezuiniging zijn. Macron is vastbesloten zich aan de EU-norm van 3 procent begrotingstekort te houden en dus moet er worden gekort, ook in het leger.

De nieuwe Franse president reageerde afgelopen vrijdag op De Villiers’ ongemeen harde uithaal in het parlement. Macron herinnerde de militaire top eraan dat niet de stafchef, maar híj hun leider is. Daarnaast is de bezuiniging tijdelijk. Op de lange termijn is het de bedoeling dat er juist extra geld naar het leger gaat.

Politieke gevolgen

Het conflict tussen De Villiers en Macron is kenmerkend voor Macrons regeerstijl. In een interview met dagblad Le Monde bevestigt generaal Vincent Desportes van het Franse leger deze analyse. Macron regeert autoritair en duldt geen afwijkende standpunten bij zijn topambtenaren, zo zegt Desportes.

Macrons autoritaire gedrag kan het vertrouwen tussen het leger en de overheid ondergraven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.