Duitsland

Turkse organisatie laat het afweten bij antiterreurmars Keulen

17 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Voor een vredesmars in de Duitse stad Keulen tegen islamitisch terreur hebben maar weinig mensen zich aangemeld. De mars werd onder het motto ‘Niet met ons’ gehouden, en trok maar een paar honderd deelnemers.

Pijnlijk, want de organisatoren hadden op zo’n 10.000 mensen gerekend, melden Duitse media.

Verhitte debatten

Aan de manifestatie waren verhitte debatten voorafgegaan, vooral omdat de koepel van islamitische organisaties Ditib, de deelname aan de antiterreurdemonstratie heeft afgezegd.

De organisatoren riepen moslims uit heel Duitsland op om zich na de aanslagen in onder meer Berlijn, Manchester en Londen uit te spreken tegen islamitisch terreur. ‘Wij staan niet toe dat terroristen in naam van islam onschuldigen doden,’ aldus de organisatoren in de oproep.

Stigmatiseren van moslims

Ditib ging niet in op de uitnodiging om mee te doen. Moslims zouden volgens die organisatie door de demonstratie gestigmatiseerd worden en aan terrorisme worden gelijkgesteld. Ditib is overigens een extensie van het Turkse presidium voor Godsdienstzaken Diyanet, dat een officieel onderdeel uitmaakt van de Turkse regering onder president Recep Tayyip Erdogan.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor het sturen van Turkse imams naar moskeeën in Duitsland. Ditib is enorm groot in Duitsland. Er zijn ongeveer 900 moskeeën bij de organisatie aangesloten.

Duitse politici hekelden de houding van Ditib. De Duitse Centrale Raad van Moslims en andere vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap spraken wel steun uit voor de demonstratie, evenals christelijke groepen en Duitse politieke partijen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.