Indonesië

´Ahok´ citeert uit Koran: krijgt twee jaar cel

09 mei 2017

De oud-gouverneur van Jakarta, Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama, is door de rechter schuldig bevonden aan godslastering. De christelijke Ahok is veroordeeld tot twee jaar celstraf omdat hij de islam heeft beledigd.

De christelijke oud-gouverneur met Chinese achtergrond citeerde uit de Koran, om aan te tonen dat het niet verboden is om op niet-moslims te stemmen. Er ontstond grote woede onder radicale moslims, die massaal demonstreerden tegen de christen Ahok.

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen de gouverneur, met een proeftijd van twee jaar. De straf viel hoger uit. Toch wordt de straf als licht gezien omdat de maximumstraf voor godslastering in Indonesië vijf jaar cel is. Na een celstraf van vijf jaar of meer mag je in Indonesië niet meer politiek actief zijn.

Ahok heeft de beschuldigingen van godslastering altijd ontkend. Hij heeft laten weten in hoger beroep te gaan.

Gouverneursverkiezingen

Vorige maand waren er gouverneursverkiezingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De positie van Ahok leek aanvankelijk stevig, hij was populair omdat hij de corruptie aanpakte. Door de enorme demonstraties en rechtszaken die ontstonden na de vermeende godslastering, daalde zijn populariteit. De christelijke gouverneur kelderde in de peilingen, maar wist nog wel de eerste ronde van de verkiezingen te winnen.

De tweede en tevens laatste ronde werd gewonnen door zijn islamitische tegenstander Anies Baswedan, die profiteerde van de commotie rond Ahok. Veel radicale moslims voerden een felle strijd om te voorkomen dat Ahok zou worden herkozen als gouverneur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.