NAVO

Ruzie tussen Merkel en Erdogan laait op

15 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel dreigt de Duitse troepen terug te trekken uit Turkije. Dit is haar antwoord op de Turkse weigering om Duitse parlementariërs de troepen te laten bezoeken. Merkel zegt dat ze de militairen eventueel naar Jordanië zal verplaatsen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dit meldt persbureau Reuters. De Turkse regering vindt het ‘niet gepast’ dat Duitse parlementariërs de militairen bezoeken. Het Duitse leger wordt gecontroleerd door het parlement, niet door de regering, om machtsmisbruik te voorkomen. Daarom heeft de Bondsdag verstrekkende militaire bevoegdheden. De Turkse weigering is een nieuwe aflevering van een reeks diplomatieke incidenten.

Merkel heeft gezegd dat de relatie tussen beide NAVO-landen onder druk staat. ‘We blijven in gesprek met Turkije, maar als het op deze manier doorgaat, moeten we zoeken naar andere manieren om ons mandaat te vervullen,’ zegt ze over de weigering van de Turkse regering.

Turkse luchtmachtbasis

Om en nabij 250 Duitse troepen zijn op dit moment gelegerd op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik, in het zuidoosten van Turkije. De Duitse soldaten vechten mee in een coalitie tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat in Syrië. Een woordvoerder van  het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de houding van de Turken ‘volkomen onacceptabel’.

‘De weigering van Erdogan om Duitse parlementariërs toe te laten op de luchtbasis is een zware stap,’ zegt NAVO-expert Dick Zandee van Instituut Clingendael. ‘Erdogan blokkeerde vorig jaar ook al een Duits bezoek aan de troepen. Dat ging toen niet om een parlementaire delegatie. Ditmaal is de impact groter. Het kan een grote politieke en diplomatieke rel veroorzaken.’

‘Sterke man’

Volgens Zandee is de weigering van Recep Tayyip Erdogan bedoeld voor de eigen achterban: ‘Antiwesterse politiek helpt enorm voor zijn imago als sterke man. Dit is een strategie die we ook zien bij president Poetin. Het is weliswaar schadelijk voor de diplomatieke betrekkingen, maar Erdogan moet ook in Turkije zijn positie zien te verstevigen. Dit is zijn oplossing.’ Morgen gaat Erdogan op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump.

De betrekkingen tussen Turkije en Duitsland zijn al enige tijd zeer moeizaam. De Duitse regering maakte zich tijdens het Turkse referendum op 16 april schuldig aan nazipraktijken, volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse  regering was  kwaad omdat Turkse ministers in Duitsland geen campagne mochten voeren voor het referendum over een grondwetswijziging in Turkije. Daarnaast verleent Duitsland politiek asiel aan Turken die volgens Erdogan waren betrokken bij de mislukte coup in Turkije, op 15 juli vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.