141 arrestaties na overwinning Macron

08 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Zondag braken protesten uit na de overwinning van Emmanuel Macron. Foto: AFP

Na de overwinning van sociaal-liberaal Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen, zijn rellen in Parijs uit de hand gelopen.

In de nacht van zondag op maandag zijn 141 mensen gearresteerd, van wie er nog negen vastzitten wegens vandalisme. De demonstranten gooiden met stenen naar de politie en er zijn vernielingen aangericht, meldt persbureau Reuters.

Het protest van de antiglobalisten was gericht tegen Macron vanwege zijn kapitalistische inslag. Als oud-bankier is hij te veel op het bedrijfsleven gericht, vinden de demonstranten.

Het extreem-linkse front is allesbehalve blij met de winst van de voormalig minister van Economie, Industrie en Digitale Economie. Dit bleek ook uit de zeer zuinige felicitaties van de radicaal-linkse politicus Jean-Luc Mélenchon aan de winnaar. Mélenchon was tijdens de presidentsverkiezingen de kandidaat van de radicaal-linkse partij La France Insoumise.

Ook Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National, die in de tweede ronde door Macron werd verslagen, kreeg veel kritiek te verduren. Blote feministische activisten van actiegroep Femen protesteerden toen Le Pen zondag in Hénin-Beaumont aankwam om te stemmen.

Afgelopen week, op 1 mei, waren er al rellen in Parijs. De politie werd door demonstranten bekogeld met rookbommen en molotov-cocktails. Daarbij raakten zes agenten gewond. De betogers grepen de Dag van de Arbeid aan voor een protest tegen Front National, de partij van Marine Le Pen.