Indonesië

Moslimgroep richt zich op Chinese minderheid

12 mei 2017

De extremistische moslimorganisatie – die eerder een campagne tegen oud-gouverneur ‘Ahok’ had – richt haar pijlen verder op de Chinese minderheid in het land. De campagne is gericht op economische ongelijkheid en buitenlandse investeringen.

Volgens de leider van de extremistische organisatie GNPF-MUI , Bachtiar Nasir, is de rijkdom van de Chinese minderheid in het land een probleem, meldt persbureau Reuters. Minder dan vijf procent van de Indonesische bevolking heeft een Chinese afkomst, toch bezit de bevolkingsgroep veel grote bedrijven. Ook vindt Nasir dat buitenlandse investeringen – onder meer uit China – de Indonesiërs niet heeft geholpen.

Buitenlandse investeringen in Indonesië zijn veelal in de mijnbouw en detailhandel. Jakarta probeert de infrastructuur interessant te maken voor beleggers, wat goed is voor economische groei.

Rijkdomkloof

De ethische rijkdomkloof zorgt voor veel wrok onder de arme ‘Pribumi’, Indonesiërs van meestal Maleisische en Saudi-Arabische afkomst.
Volgens Nasir gaat het om rechtvaardigheid en het innemen van een standpunt.

De ongelijkheid en sterke economische positie van de Chinese Indonesiërs moet volgens hem worden aangepakt door een voorkeurspositie voor de inheemse Indonesiërs in te stellen.

Buurland Maleisië – waar ook een moslimmeerderheid en kleine, maar rijke Chinese minderheid is – heeft vergelijkbare maatregelen getroffen. De inheemse Maleisiërs krijgen onder meer korting op onroerend goed.

De 49-jarige leider had zijn eigen religieuze televisieshow in Indonesië. Zijn contract stopte toen zijn rol in de protesten tegen Ahok werd openbaard.

Rechtszaak ‘Ahok’

De Indonesische islamitische organisatie hield campagnes tegen de christelijke oud-gouverneur van Jakarta en pleite voor de doodstraf. Oud-gouverneur Basuki Tjahaja Purnama – zijn bijnaam is Ahok – werd verdacht van godslastering, hij zou de Koran hebben beledigd. Hij moet een celstraf van twee jaar uitzitten, terwijl maar een jaar voorwaardelijk was geëist.

Drie rechters die dinsdag de christelijke gouverneur van Jakarta tot twee jaar cel veroordeelden, hebben promotie gekregen. De geruchten gaan dat de promotie iets te maken heeft met de veroordeling van Ahok. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Agung Ridwan Mansyur, ontkende het gerucht en liet het Indonesische magazine Tempo weten dat ‘het niets te maken heeft met Ahok’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.