Erdogan dreigt de EU vaarwel te zeggen

02 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Recep Tayyip Erdogan. Foto:EPA

De spanningen tussen de Europese Unie (EU) en Turkije over toetreding van dat land lopen op. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dringt er bij de EU op aan dat er nieuwe toetredingsgesprekken worden gevoerd.

Doet de EU dat niet, dreigt hij, dan zegt Turkije de EU vaarwel. Hij reageert daarmee op uitspraken van eurocommissaris Johannes Hahn eerder op de dag. Die zei dat de ‘Turkse EU-droom’ voorbij is.

Erdogans machtsuitbreiding

Turkije heeft onder Erdogan de EU de rug toegekeerd, zei Hahn. Erdogan reageerde daarop fel: ‘Van nu af aan is er geen andere optie dan de hoofdstukken te openen die jullie nog niet geopend hebben. Doen jullie dit niet, dan tabee.’ De ‘hoofdstukken’ waarnaar hij verwijst, gaan over onderwerpen waarvan Turkije de Europese regels moet overnemen. In de toetredingsonderhandelingen zijn 35 hoofdstukken benoemd, waarvan sinds de gesprekken in 2005 begonnen er maar zestien zijn geopend en slechts één is afgesloten.

Erdogan sprak tijdens een ceremonie voor zijn hernieuwde lidmaatschap van de AK-partij. Omdat de Turkse Grondwet verbiedt dat de president zich affilieert met een partij, zegde Erdogan eerder zijn lidmaatschap op. Maar met de uitslag van het referendum over zijn machtsuitbreiding, is die regel veranderd.

Economische samenwerking

Hahn wil zich nu liever richten op economische samenwerking met Turkije dan op echte toetreding. Volgens Hahn heeft hij zelf geen gesprekken met Turkije meer gehad sinds vorig jaar januari, de vaste maand waarin de toetredingsgesprekken worden gevoerd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Na het referendum riepen verschillende Europese regeringen op tot het stoppen van de toetredingsgesprekken. Erdogan dreigde op zijn beurt ook herhaaldelijk de gesprekken af te kappen, voornamelijk door de ‘opkomst van islamofobie en vijandigheid’ van lidstaten.

Met de referendumuitslag wordt de macht van Erdogan aanzienlijk uitgebreid. Zo kan hij onder meer per decreet regeren, kan hij ministers en rechters aanwijzen, en kan hij in theorie tot 2029 aanblijven als president.