buitenland

Fillon zet campagne voort ondanks dreigend proces

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Franse presidentskandidaat François Fillon moet op 15 maart voor de rechtbank verschijnen. Dit maakte hij vanmiddag bekend tijdens een persconferentie. Fillon is een van de favorieten om François Hollande op te volgen. Tijdens de persconferentie stelt hij dat de rechtsstaat met voeten wordt getreden.

Verwacht wordt dat Fillon, leider van de centrum-rechtse partij Les Républicains, op 15 maart te horen krijgt dat er een onderzoek naar hem wordt geopend. Vanochtend zegde hij op het laatste moment een campagnebezoek af aan een internationale landbouwbeurs. Om twaalf uur belegde Fillon een geïmproviseerde persconferentie, waarin hij bekendmaakte dat hij zich voor het gerecht zal moeten verantwoorden. Hij is vastbesloten om aan te blijven als presidentskandidaat. ‘Frankrijk is groter dan mijn vergissingen,’ zei hij. Hij krijgt ‘geen eerlijke behandeling’. ‘Ik word niet beoordeeld zoals anderen.’

Penelopegate

Fillons kandidatuur werd controversieel toen bleek dat zijn vrouw Pénelope en twee van zijn kinderen een vergoeding ontvingen voor ‘spookbanen’. Fillon zelf noemt de verdenking dat hij daar een rol in heeft gespeeld, ‘karaktermoord’. Ook zijn vrouw is in staat van beschuldiging gesteld. De kinderen werden betaald voor juridische adviezen, Fillons vrouw werd ingehuurd als politiek assistent.

Eerder weersprak Fillon deze aantijgingen, en beloofde hij volledige openheid van zaken. Hoewel hij toegeeft fouten te hebben gemaakt, ontkent hij misbruik van publiek geld.

Fillon werd gezien als een outsider bij de verkiezingen om het leiderschap van Les Républicains. Hij wist de voorverkiezingen op overtuigende wijze te winnen van zijn tegenstrevers Nicolas Sarkozy en Alain Juppé. Voor Frankrijk heeft hij een thatcheriaans economisch programma voor ogen. Met Emmanuel Macron is Fillon favoriet voor het presidentschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.