buitenland

Waarom Merkel Rusland vreest bij komende verkiezingen

03 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse regering vreest voor een Russische cyberaanval vlak voor de Bondsdagverkiezingen dit jaar. Volgens Duitse inlichtingendiensten zouden de Russen vorig jaar al een hack hebben gepleegd op de Duitse Bondsdag.

Als reactie daarop heeft de Duitse regering de ICT-systemen compleet omgegooid, maar de angst voor Russische bemoeienis met de verkiezingen is nog altijd prominent aanwezig, schrijft Financial Times.

Merkel vreest zelfde lot als Clinton

De Amerikaanse CIA concludeerde eerder al dat de Russische president Vladimir Poetin middels een hack een vinger in de pap zou hebben gehad bij de Amerikaanse verkiezingsuitslag in november, waarbij de huidige president-elect Donald Trump de Democratische kandidaat Hillary Clinton wist te verslaan.

Volgens de CIA zouden de Russen de verkiezingen hebben beïnvloed om Trump aan de overwinning te helpen, een beschuldiging die zowel Poetin als Trump en zijn team steevast ontkennen.

In Berlijn wordt nu gevreesd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel eenzelfde soort lot te wachten staat als Clinton. De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) neemt een beduidend vriendelijkere positie in tegenover Rusland dan de klassieke partijen CDU en SPD.

Hackerscollectief uit Moskou

Volgens Duitse inlichtingendiensten zijn de Russen ook verantwoordelijk voor de hack op de Bondsdag, die vorig jaar werd gepleegd. De Russische geheime dienst zou specifiek steun hebben verleend aan de hackers. Volgens de Duitse inlichtingendiensten heeft het hackerscollectief APT 28, een groep die volgens de EU en Amerika uit Moskou komt, de hack op zijn geweten. Amerikaanse officieren legden de schuld van de hack op de Democratische Partij voor de verkiezingen bij de aanverwante groep APT 29.

Merkel sprak er eerder deze maand haar zorgen over uit: ze waarschuwde zeer expliciet dat de Russen ‘een rol kunnen spelen in de verkiezingscampagne’, en zei dat er tekens waren dat de Russen cyberaanvallen hadden uitgevoerd. Volgens Merkel is online bemoeienis, ook via sociale media, inmiddels een vast onderdeel van het dagelijks leven geworden, en moeten we ‘ermee zien te dealen’.

Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei eerder Duitsland zich moet voorbereiden op aanvallen ‘vanuit alle hoeken, waaronder private organisaties en criminele netwerken, en landen als Rusland en China’. De woordvoerder van het Duitse parlement Stefan Meister ging een stapje verder, en verklaarde dat Rusland de bedoeling heeft om ‘de Duitse overheid te destabiliseren en onze democratie te verzwakken’.

De Duitse regering heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen en de veiligheid van de ICT binnen de overheid verstevigd, maar is zelf sceptisch over de effectiviteit daarvan. De regering vindt daarom ook dat het volk moet worden ‘voorbereid’ op de mogelijkheid dat externe krachten de publieke opinie zullen beïnvloeden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.