buitenland

Trump pleit voor wapenwedloop, Poetin reageert koeltjes

23 december 2016Leestijd: 2 minuten

Donald Trump verduidelijkt vrijdag zijn tweet over het versterken van het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal. Hij doet er nog een schepje boven op: ‘Laat het maar een wapenwedloop worden’.

‘We zullen ze op iedere stap verslaan en het langer volhouden dan alle anderen,’ zegt de Amerikaanse president-elect vrijdag tegen MSNBC.

Ook Rusland wil modernisering kernwapens

Donderdag liet Trump via Twitter al weten dat de Amerikanen wat hem betreft de nucleaire capaciteiten moeten uitbreiden en versterken. Als hij dat doorzet, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren om het aantal kernwapens juist te verminderen.

De perswoordvoerder van Trump gaf later een andere uitleg: ‘Aankomend president Trump verwees naar de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodzaak om die te bestrijden.’

De Russische president Vladimir Poetin, die donderdag zelf ook pleitte voor een modernisering van het kernwapenarsenaal van zijn land, reageerde vrijdag koeltjes. ‘Niets bijzonders,’ noemde hij de opmerking van Trump. ‘Het Russische leger is sterker dan iedere potentiële agressor,’ aldus Poetin.

Donderdag gaf de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov nog aan dat vrijwel alle communicatie tussen Amerika en Rusland bevroren is. De reactie kwam nadat de Verenigde Staten besloten nieuwe sancties tegen Rusland uit te vaardigen vanwege Oekraïne. Peskov zei daarbij te hopen dat Amerika bij zal draaien als Trump eenmaal president is.

Poetin spreekt over Oekraïne en Democraten

Poetin gaf vrijdag zijn jaarlijkse persconferentie, die altijd aan het einde van het jaar gehouden wordt. Daarbij sprak hij verzoenende woorden over Oekraïne: de Russische president heeft er vertrouwen in dat de relatie tussen Moskou en Kiev ‘vroeg of laat weer zal normaliseren’.

De twee landen steggelen al geruime tijd over de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met het conflict in Oost-Oekraïne. Poetin zegt dat de brug die wordt gebouwd tussen Rusland en het schiereiland kan helpen bij het ontwikkelen van humanitaire en commerciële banden tussen de twee landen, als de relatie weer iets beter is.

Ook liet hij zich uit over de Amerikaanse Democratische Partij, die het volgens hem volledig bij het verkeerde eind heeft wat betreft het verlies van de voormalige presidentskandidaat Hillary Clinton. De Democraten geven onterecht Trump en ‘externe factoren’ de schuld van hun verlies, aldus Poetin.

Vorige week sprak Clinton voor het eerst openlijk haar geloof uit dat haar verlies te wijten was aan zowel Rusland als het optreden van de FBI, die daags voor de verkiezingen aankondigde opnieuw onderzoek te willen doen naar Clintons e-mailschandaal. De Democraten moeten leren hun verlies ‘gracieus’ te nemen, vindt Poetin. De Democraten beschuldigden Rusland al voor de verkiezingen van het hacken en lekken van gevoelige informatie van de partij, om Trump aan de verkiezingsoverwinning te helpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.