Afshin Ellian Afshin Ellian

Merkel is niet verantwoordelijk voor aanslag, wel voor falende justitie

21 december 2016

Jihadisten haten christendom, jodendom en andere religies. Eigenlijk haten ze alles wat niet de zuivere islam is, schrijft Afshin Ellian.

De Duitse nachtmerrie is bewaarheid geworden. Een aanslag op een kerstmarkt. De autoriteiten wisten dat een aanslag op een kerstmarkt aanstaande was. De Duitse politie arresteerde kortgeleden een 12-jarige jongen van Iraakse afkomst, die op een kerstmarkt in de stad Ludwigshafen een aanslag wilde plegen. Zijn zelfgemaakte spijkerbom liet hem in de steek.

Onzeker hoe veel moslims nog zullen radicaliseren

Deze jongen, geboren in Ludwigshafen am Rhein, radicaliseerde zelf in Duitsland. Hij wilde zich aansluiten bij Islamitische Staat (IS) in Syrië. Niemand weet hoeveel andere jonge moslims er zijn die in de toekomst zullen radicaliseren. Europa leeft nu met deze onaangename onzekerheid.

Niet alleen IS, maar ook Al-Qa’ida heeft veelvoudig opgeroepen om tijdens de kerstdagen een aanslag te plegen. Op 26 november dit jaar werd bekend dat de Amerikaanse regering haar burgers waarschuwde voor aanslagen tijdens de kerstperiode.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten beweerden ‘geloofwaardige informatie’ te hebben die zou bewijzen dat IS en Al-Qa’ida aanslagen in Europa voorbereiden. De focus zou daarbij liggen op het komende vakantieseizoen en feestdagen, zoals Kerstmis, aldus elsevier.nl op 22 november.

De waarschuwing van de Amerikaanse regering kwam een dag nadat de Franse politie een jihadistische cel van zeven man oprolde. Daarbij werden vier personen aangehouden in Straatsburg, twee in Marseille en een in een ‘ander land’. De verdachten zijn van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf en variëren in leeftijd van 29 tot 37 jaar, dat is vrij oud voor terreurverdachten, volgens de Franse politie. Deze groep van jihadisten wilde waarschijnlijk een aanslag plegen op de kerstmarkt van Straatsburg. De kerstmarkten zijn populair bij de islamitische terroristen.

De aanslag op de Duitse kerstmarkt in Berlijn was niet te voorzien, maar ook niet onverwacht.

Knullige houding van Duitse politie

Wat wel buitengewoon onverwacht was, was de knullige houding (maar ook de armzalige informatiepositie) van de Duitse politie en justitie. Ze hielden na de aanslag een verdachte aan en daarna hielden ze bijna zestien uur vast aan het verhaal dat deze verdachte betrokken zou zijn geweest bij de aanslag. Plotseling melden ze dat de dader wellicht vrij rondloopt in Duitsland.

De dader zou ook nog bewapend zijn. Eigenlijk schijnt de Duitse politie een dag na de aanslag nog steeds niets te weten over de dader(s). Dat had niemand verwacht. Dat is pas een ware nachtmerrie voor de Duitse autoriteiten.

Kerst een legitiem doelwit voor alle jihadisten

IS heeft inmiddels de aanslag opgeëist. Alle jihadistische groepen vonden en vinden dat de kerken en kerst-aangelegenheden een legitiem doelwit. Kerst wordt door de islamitische fundamentalisten als een polytheïstische gebeurtenis beschouwd, en wie daaraan mee doet, mag van de jihadisten worden gedood. Ook Al-Qa’ida wilde in 2000 een aanslag plegen op de kerstmarkt in Straatsburg. Dat werd verijdeld.

In het Midden-Oosten en in Afrika zijn de christenen vaak gedurende de kerstdagen doelwit van jihadistische aanslagen. Ik vrees dat het weer gaat gebeuren.

De bondskanselier van Duitsland is niet schuldig aan een jihadistische aanslag. Wie dit beweert, is niet goed bij zijn hoofd. De jihadisten en niemand anders is schuldig aan deze misdaden. Merkel is wel politiek verantwoordelijk voor de veiligheid van Duitsland. Thans is dat een belangrijk vraagstuk.

In haar eerste reactie zei Merkel: ‘Ik ben geschokt. Het is erg verdrietig wat er gisteren in Berlijn is gebeurd. We moeten aannemen dat het een terroristische aanslag is. De hele wereld heeft zich verenigd in rouw. Het zou weerzinwekkend zijn als de dader van de aanslag een vluchteling is die bescherming kreeg in Duitsland.’ Voor wie is dat weerzinwekkend? Dat is precies de politieke vraag.

Jihadisten vijand van het westen

Het beleid en de doelen van de jihadisten zijn niet zo zeer weerzinwekkend, maar vijandig. De jihadisten vormen de politieke en militaire vijand van het westen. Het westen en Rusland bombarderen jihadisten in Syrië en elders. Daarbij komen velen om het leven. De jihadisten beschikken niet over de geavanceerde wapens, daarom gebruiken ze alles wat in een wapen kan veranderen: zoals vliegtuigen, auto’s en in de toekomst wellicht schepen.

De moralisering van de handelingen van vijand is het niet het juiste antwoord waarmee de burgers gerust worden gesteld. Dat de vijand de vluchtelingenroute zou gebruiken om in Europa aanslagen te plegen, was voor iedereen die rationeel dacht, een feit van algemene bekendheid. Wie dat niet begreep, was mevrouw Merkel zelf.

De juiste politieke vraag luidt dus anders: Gaat het islambeleid (en eigenlijk ook het migratiebeleid) in een weerzinwekkende toestand eindigen? Het is aan de Europese kiezers om deze gevoelige politieke vraag te beantwoorden.

Angela Merkel is uit hoofde van haar ambt politiek verantwoordelijk voor de veiligheidsvraagstukken. De komst van honderdduizenden moslimmigranten in een korte tijd, maakte het dat de Duitse politie- en inlichtingendiensten niet in staat waren om ze te screenen. Dat is wellicht de reden dat de Duitse politie een dag na de aanslag in het duister tast. Hiervoor is mevrouw Merkel verantwoordelijk.

Jihadisten haten christendom, jodendom en andere religies. Eigenlijk haten ze alles wat niet de zuivere islam is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.